Over Ons

Untitled-3

Muziek Examen Plein is een organisatie welke zich richt op het verstrekken van informatie wat betreft muziekexamens in Nederland.
LKCA heeft onlangs nieuwe richtlijnen opgesteld om mensen op te leiden voor de muziekdiploma’s A, B, C en D en deze richtlijnen samengebracht in het zo genaamd HaFaBra-raamleerplan.
Dit raamleerplan is bedoeld als “handleiding” voor muziekdocenten. Echter blijkt in de praktijk dat verenigingen welke hun opleidingen in eigen beheer hebben, kinderen en volwassenen welke lessen krijgen om zich voor te bereiden op de muziekexamens, muziekscholen met docenten in dienst, maar ook docenten zelf, nog met veel vragen zitten.
Het raamleerplan geeft richtlijnen en laat daarnaast ruimte voor docenten om een examen naar eigen wensen in te richten.

Muziek Examen Plein geeft handvaten en hulpmiddelen, informatie en oefeningen voor docenten, leerlingen, verenigingen en muziekscholen waarmee ze zich op de juiste manier kunnen voorbereiden op een landelijk erkende toetsing van het HaFaBra-raamleerplan.

De leerling

Je hebt met je leraar besloten om examen te gaan doen. En nu? Er komen wellicht allerlei vragen bij je op zoals, hoe gaat dit in zijn werk, wie zijn er bij mijn examen aanwezig, hoelang duurt zo’n examen, wat moet ik precies kennen, enzovoorts. Ook jouw ouders zijn vast benieuwd naar waar jij precies mee bezig bent en waar jij naartoe werkt tijdens je muzieklessen. Op deze website kun je precies terug vinden wat de examens, welke worden afgenomen conform het landelijke HaFa-raamleerplan, precies inhouden. Ook kun je hier informatiekaarten vinden. Deze informatiekaarten zijn een soort samenvattingen van het HaFaBra-raamleerplan. Deze informatiekaarten zijn zo geschreven dat ook leerlingen begrijpen wat de bedoeling is. Daarnaast geven de informatiekaarten jou wat houvast in je weg naar het examen toe. Op de website van Muziek Examen Plein vindt je naast interactieve Informatiekaarten allerlei handige oefeningen zoals Prims Vista, Voor- en naspeeloefeningen, theorie-oefenexamens enzovoorts waardoor jij top voorbereid je examen in gaat!

De docent

Een nieuw raamleerplan, en nu? Natuurlijk zul je al goed weten waar je met je leerling naartoe aan het werken bent. Toch wordt er ook van jou, sinds het nieuwe raamleerplan, een iets andere aanpak gevraagd. Wat je precies moet kennen en de visie van het nieuwe raamleerplan staan natuurlijk uitgebreid beschreven in het raamleerplan, echter hebben wij voor jou de feiten even gemakkelijk op een rijtje gezet. Je kunt deze website gebruiken om je leerlingen naartoe te verwijzen zodat zij worden voorzien van de juiste informatie en dit niet ten koste gaat van jullie lestijd. Daarnaast kunnen jouw leerlingen op deze website allerlei handige oefeningen doen zodat zij een stukje zelfverzekerder hun examen in gaan. Bovendien is het ook voor jou als docent gemakkelijk en prettig om tijdens je lessen gebruik te maken van de zogenaamde informatiekaarten. Hierdoor hebben jij, maar ook leerlingen en ouders wat houvast aan wat er precies van de leerling wordt verwacht en waar jullie naartoe aan het werken zijn.

De muziekschool

Hoe lang duurt een B praktijk-examen? Welke slagwerkmodules zijn er en hoe zit dat met die punten? Hoeveel stukken moet ik instuderen voor het A diploma? Herkenbare vragen? Als muziekschool wordt je natuurlijk bedolven onder dit soort vragen. Logisch. Leerlingen en vooral hun ouders, maar ook verenigingen en docenten weten niet precies hoe het nu zit. Sinds het nieuwe raamleerplan zijn er een aantal zaken behoorlijk omgegooid. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe slagwerkexamens met de bijbehorende modules. Hoe minder vragen een klant hoeft te stellen hoe prettiger dit is voor de klant en hoe beter voor je organisatie. Klanten houden van duidelijkheid. Wij zijn er om jullie daarbij, op het gebied van examens, te helpen. Op deze website vind je alle benodigde informatie. Daarnaast kun je ook je leerlingen, docenten en verenigingen doorverwijzen naar deze website. Ook kun je bij Muziek Examen Plein informatiekaarten verkrijgen die op een eenvoudige manier de juiste informatie zal verstrekken aan je klanten en docenten. Creëer duidelijkheid voor je klanten en docenten en verbeter de kwaliteit van je organisatie. Wij komen graag langs om te kijken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.

De muziekvereniging

Je bent een muziekvereniging en hebt de opleidingen in eigen beheer of (deels) ondergebracht bij een muziekschool. Er wordt van jullie als vereniging in deze tijden veel verwacht. Het kost de nodige inspanning van jullie als vrijwilligers om je vereniging bruisend te houden. Met zaken als ‘ontwikkelingen in het HaFaBra-raamleerplan’ wil je eigenlijk niet bezig zijn. Toch is dit natuurlijk erg belangrijk. Waar zijn jullie leden mee bezig tijdens de lessen? Waar worden ze voor opgeleid? Oók jullie als vereniging krijgen natuurlijk de nodige vragen van ouders en leerlingen wat betreft de examens. Wij van Muziek Examen Plein willen jullie graag helpen. Op deze website vind je al het een en ander aan informatie, maar wij kunnen een passend aanbod maken indien dit nodig is. Zo zijn er bijvoorbeeld informatiekaarten waar op een simpele manier wordt uitgelegd wat er van de leerling wordt verwacht. Dit is niet alleen een houvast voor de leerling en docent en jullie als vereniging, maar geeft duidelijkheid aan de ouders van waar hun kind tijdens de muzieklessen mee bezig is.

 

Logo